خواص باور نکردنی پیاز

دسته بندی: گیاهان دارویی, مطلب علمی نظرات: 0 تاریخ مطلب: ۷ بهمن ۱۳۹۳

خواص باور نکردنی پیاز

۸۰۰px-Two_colors_of_onions

پیاز خوراکی، یکی از قدیمی‌ترین سبزیها در دنیا و ایران است که خاستگاه آن در ایران و افغانستان ذکر کرده‌اند. این محصول سه هزار سال قبل از میلاد مسیح در مصر کشت می‌شده‌است و بر اساس برخی اسناد کارگرانی که در ساختن اهرام مصر فعالیت می‌کرده‌اند از پیاز به عنوان غذای اصلی استفاده می‌کردند. پیاز به خانواده آلیاسه (Alliaceae) متعلق است و گیاهی است دو ساله با رشد بوته‌ای ضعیف، برگهای استوانه‌ای شکل توخالی که در سال اول با توجه به طول روز مورد نیاز خود تشکیل سوخ (Bulb) داده و در سال دوم با کشت سوخها و پس از ظهور ساقه (های) گل دهنده و چترها تولید بذر می‌نماید. مهم‌ترین فاکتورهای محیطی موثر در تشکیل سوخ درجه حرارت و طول روز است و بر این اساس ارقام پیاز به سه گروه شامل ارقام روز بلند، روز متوسط و روز کوتاه تقسیم بندی می‌شوند. اهمیت این موضوع در تعیین زمان مناسب کاشت است به طور مثال برای کاشت ارقام روز بلند مانند قرمز ایلخچی به طور معمول فروردین ماه اقدام به کاشت می‌شود.

پیاز انواع مختلف دارد مانند پیاز سفید ،‌پیاز بنفش ، پیاز قرمز و یا مخلوطی از قرمز و بنفش .

منشاء پیازها اصولاً از آسیا و خاورمیانه است که گسترش پیدا کرده اند. پیازها مورد تحسین مصریها قرار می‌گرفتند . آنها نه تنها بعنوان پول از آن استفاده می‌کردند بلکه بر سر قبر شاهان می‌گذاشتند و این به منزله هدیه ای برای مرده بشمار می‌رفت که این هدیه اهمیت روحی برای مرده در زمان زندگی پس از مرگ او داشت.

پیاز در طول زمان نه تنها در آشپزی بلکه خاصیتهای درمانی آن مورد توجه قرار گرفته است. در اوایل قرن ششم به عنوان دارو در هند استفاده می‌شد. هندیها در استفاده پیاز شهرت داشتند. در یونان باستان آن را با مخلفات اضافی مخلوط می‌کردند چون مردم آن را خیلی تند و تیز نمی‌دانستند، با این حال، بخاطر بوی بدآن ، پیاز در میان مردمان فقیر در سراسر دنیا که می‌توانستند به راحتی از این گیاه ارزان برای خوش طعم کردن غذاهایشان استفاده کنند شهرت یافت.

پیازها بعنوان یک گیاه بی قید و شرط در ترکیبات مواد غذایی بسیاری از کشورهای اروپایی در دوره قرون وسطی مورد استفاده قرار می‌گرفت و بعدها بعنوان یک صبحانه سالم و کلاسیک استفاده می‌شد.

کریستف کلمب پیاز را به هند غربی آورد. پرورش آنها در سرتاسر نیمکره غربی گسترش یافت. امروزه چین، هند، ایالت متحده آمریکا، روسیه و اسپانیا از تولیدکنندگان برتر پیاز هستند.

۵۱۷۲

پیاز یکی از پر مصرف‌ترین و پر طرفدارترین مواد غذایی موجود در هر آشپزخانه‌ای است. بیخود نیست وقتی کودکی را پشت سر می‌گذاریم یکی از طرفداران پر و پا قرص این ماده‌ی غذایی می‌شویم. چون همین پیاز خودمان ضدسرطان و ضد دیابت است، باعث جریان بهتر خون می‌شود، با کلسترول بالا مقابله می‌کند و غیره. با ما همراه باشید تا بگوییم این ماده‌ی غذایی چه خواصی دارد و چگونه باید از آن استفاده کنید تا خواص بیشتری عایدتان شود.

خوردن پیاز خام به همراه غذا ، مخصوصا برنج. پیاز برای هضم غذا بسیار مفید است و بدن را قوی میکند. برای همین سعی کنید حتما در غذا های دیر هضم از این گیاه استفاده کنید. پیاز خاصیت ضد باکتری دارد پس سعی کنید در حین مسافرت حتما پیاز بخورید.

۲۰۱۵-۰۱-۲۷_۰۲۵۷۱۲

پیاز پر از ویتامین های ث و ب است. مواد معدنی زیادی مثل فسفر، آهن، کلسیم، پتاسیم، گوگرد، ید، سیلیس و قند نیز در پیاز وجود دارد. قند پیاز، برای کسانی که بیماری قند دارند، هیچ ضرری ندارد. در سبزی تازه، موادی وجود دارد که قند خون را پایین می آورد، بنابراین داروی خوبی برای بیماران مبتلا به قند دیابت است. دانشمندان علم گیاه شناسی معتقدند که، مصرف پیاز خام برای رفع ناراحتی های حاصل از آشامیدن آب های مختلف در هنگام مسافرت و جلوگیری از ناراحتی های ناشی از هوای آلوده، مفید می باشد. پیاز دارای اسانس مخصوصی می باشد که در اثر پختن از بین می رود .

پیاز خام، برای پوست، موهای سر، کلیه ها و مثانه مفید است.

پیاز پخته، ملین نرم کننده است و برای کسانی که روده ضعیفی دارند، غذای مناسبی است. البته سرخ کردن پیاز با روغن، آن را سنگین می نماید، مگر آنکه زیاد سرخ نشود و روغن کمی مصرف گردد.

پیاز نیز مانند سیر خاصیت ضدعفونی دارد و قادر است از تجمع پلاکت ها جلوگیری کند و در تجزیه فیبرین لخته خون دخالت نماید.

آب پیاز برای دندان درد مفید است و برای تسکین درد، باید آب پیاز را روی دندان ریخت و کمی نگاه داشت، این عمل را می توان با پنبه انجام داد.

برای برطرف ساختن صدای داخل گوش نیز می توان پنبه ای را به پیاز آغشته کرد و در گوش قرار داد.

خوردن پیاز خام در روز، خستگی را برطرف می نماید و اعصاب را تسکین می بخشد.

برای معالجه ترک خوردگی دست، یک پیاز تازه را رنده کنید و آب آن را به مدت ۱۲ دقیقه روی دست خود بمالید. اگر هر روز دو بار این کار انجام شود، ترک های دست شما بهبود خواهد یافت.

برای معالجه ورم و آماس بدن می توان ۲عدد پیاز را رنده نمود و یک لیتر شیر که به جوش آمده است را داخل آن ریخت و پس از ۲۴ ساعت که دم کشیده و سرد شد، آن را صاف نمود و هر روز سه لیوان کوچک از آن را نوشید.

برای درمان نیش زنبور و مگس می توانید یک پیاز تازه را رنده کنید و آب آن را به صورت پماد و مرهم روی محل نیش زدگی بگذارید. پس از مدتی ورم کم شده و درد تسکین پیدا می کند.

Red-Onions

برای معالجه کورک و دمل نیز می توان از روش بالا سود جست.

پیاز دارای مخمر است که برای آسان نمودن هضم نشاسته مفید است. باید توجه داشت هضم پوست های نازکی که ورق پیاز را پوشانده خیلی دشوار است و باید هنگام مصرف آن را جدا نمود.

حتما بخوانید:  عوارض خطرناک و جبران‌ناپذیر نوشابه گازدار

پیاز اشتهاآور و کاهش دهنده ناراحتی های مربوط به نفخ شکم و غیره است.

پیاز برای پیش گیری از ابتلا به تصلب شرایین هم به کار می رود. سازمان بهداشت جهانی مصرف پیاز را برای درمان نارسایی های رگ های خونی سالمندان توصیه نموده است.

پیاز به واسطه داشتن انسولین گیاهی، موجب شفای بیماری دیابت می گردد، پس برای اشخاص مبتلا به بیماری قند مضر نیست.

پیاز دارای هورمون دیاستازی است که غدد اشک و آمیزشی و گوارشی را تقویت می کند. این مواد در اثر حرارت از بین می روند. بنابراین پیاز پخته در نیروی جنسی و هاضمه تأثیری ندارد و اشک آور هم نیست.

بو کردن آب پیاز به ویژه زمان پوست گرفتن آن، برای به هوش آمدن فردی که سست یا بی هوش شده و هم چنین برای رفع تشنج، بسیار مفید است.

پیاز به علّت داشتن فسفر، کارهای فکری را آسان می کند.

برای افرادی که دچار بی خوابی هستند، مفید است و در صورت مصرف، خواب زودتر به سراغ آنها خواهد آمد.

پیاز، برای کودکان کم رشد و پیرمردان ضعیف مفید است.

برای جلوگیری از خون دماغ هم می توانید چند قطره سرکه را روی پیاز رنده شده بریزید و آب آن را در بینی بچکانید، تا از خونریزی جلوگیری نماید.

پیاز لثه ها را تقویت می کند و رنگ چهره را روشن می سازد.

پیاز سرشار از ویتامین های A و B و C می باشد و نیز دارای آهن، آهک، فسفر، پتاسیم، سدیم، گوگرد، ید، سلنیوم، سیلیس و قند است که به طور مستقیم جذب بدن می شود.

پیاز به علت داشتن گوگرد، ضد عفونت خون است. وقتی گوگرد وارد خون و ریه ها گردد با عفونت های مجاری تنفسی، مانند آسم، برونشیت و گریپ و غیره مبارزه می کند.

یک پزشک هندی به نام مِنون در پی تحقیقات دو ساله در دانشکده پزشکی، دانشگاه نیوکاسل انگلستان، اعلام نمود: پیاز خام، پخته و یا سرخ کرده، از تشکیل لخته های خون در رگ ها جلوگیری نموده و مانع از بروز سکته قلبی و مغزی می شود.

پیاز قادر است کلسترول و چربی های خون را کاهش داده و از انعقاد خون داخل رگ ها جلوگیری نماید.

پیاز قادر است خطر ابتلا به سرطان معده را کاهش دهد.

onion_16x9

خوردن پیاز همراه با غذاهای چرب، مخصوصاً در مهمانی ها یا مسافرت ها، سبب هضم چربی ها می شود.

در استعمال خارجی، پیاز پخته، تسکین دهنده سوختگی ها و بواسیر است.

مرهمی که از پیاز خام رنده شده درست می کنند اگر به پایین شکم بگذارند، خروج ادرار را آسان می سازد و اگر بر روی پیشانی گذاشته شود سردردهای شدید نیمه سر و سردردهای عصبی را آرام می کند.

تحریکی که در هنگام پوست کندن پیاز حاصل می شود، دردهای شدید نیمه سر میگرن را برطرف کرده و زکامی را که تازه شروع شده است از بین می برد.

برگ های سبز پیازچه که بیش تر هنگام بهار یافت می شود، دارای مقدار زیادی ویتامین C است.

پیاز، تقریباً تمام خواص سیر را در معالجه فشارخون، مرض قند، درمان بیماری کرمک و غیره دارد.

مصرف پیاز پخته، باعث لینت یا نرمی مزاج می شود.

استفاده از پیازی که با چربی پخته شده باشد، برای دفع اخلاط چسبنده از سینه مفید است.

مصرف پیاز پخته با چربی برای رفع یبوست و نفخ روده ها مفید است. برای این منظور پیاز را با ملایمت بپزید و در هنگام پختن به تدریج به آن کره اضافه نمایید و سپس مصرف کنید.

اگر ورقه های نازک پیاز در شیر، پخته و مصرف شود، برای درمان دردهای حاصل از قولنج روده ها و ناراحتی های شکم مفید است.

پیاز پخته، حبس البول و کم شدن ادرار را شفا می دهد و ادرار آور خوبی است.

مصرف پیاز پخته به هر شکل که باشد برای رفع ناراحتی های روحی مفید است.

مصرف پیاز پخته شده در سرکه، برای تقویت هاضمه، زردی یرقان، ورم طحال و استفراغ صفراوی مفید است.

تخم پیاز طبیعت گرم دارد و خوردن ۴ تا ۵ گرم آن برای تحریک نیروی جنسی موثر است.

قرار دادن پیاز پخته و گرم در محل سوختگی و یا قرار دادن آن در محل بواسیر اثر شفا بخش دارد، زیرا خون را به طرف سطح پوست انتقال داده و از تجمع خون در رگ های بواسیری می کاهد.

onion_506117g

قلب پیازخورها
مصرف منظم پیاز، همانند سیر میزان کلسترول و فشارخون بالا را کاهش داده و از بیماری آترواسکلروز یا سختی عروقی و دیابت و بیماری‌های قلبی جلوگیری می‌کند. این اثرات پیاز به دلیل وجود مواد سولفور، کرومیوم و ویتامین ۶B موجود در آن است که با کاهش میزان ماده‌ای به نام هموسیستئین از خطر سکته و حملات قلبی کم می‌کند تحقیقات دانشمندان روی افرادی که از پیازبیشتری استفاده می‌کردند نشان می‌دهد پیاز، چای، سیب و کلم بروکلی که سرشار از فلاونوئیدها هستند تا ۲۰ درصد از خطرات بیماری‌های قلبی کم می‌کند.
پیاز و پیشگیری از سرطان روده
طبق تحقیقات دانشمندان، مصرف منظم پیاز البته دو تا چند بار در هفته، به طور واضح خطر سرطان روده بزرگ را کم می‌کند. پیاز سرشار از فلاونوئیدها است و از رشد تومورها در حیوانات جلوگیری می‌کند بنابراین می‌تواند سلول‌های روده بزرگ را از آسیب حفظ کند.
پختن گوشت با پیاز می‌تواند به کاهش مواد سرطان‌زا که در هنگام پخت گوشت در حرارت ایجاد می‌شوند، کمک کند.
تحقیقات دانشمندان حاکی از آن است که پیاز اثرات حمایتی و مهمی در پیشگیری از گسترش سرطان روده بزرگ دارد.

استخوان‌های محکم با پیاز
شیر تنها ماده غذایی موثر در تقویت سلامت استخوان‌ها نیست. پیاز هم مانند شیر می‌تواند در نگهداری سلامت استخوان‌ها موثر باشد. به نوشته مجله غذای آمریکا، پیاز فعالیت استئوکلاست‌ها (سلول‌هایی که باعث از بین رفتن استخوان) می‌شود را مهار می‌کند.
پیاز اثرات سودمندی هم برای زنان دارد. زنانی که در معرض خطر پوکی استخوان هستند و یا در دوران یائسگی قرار دارند می‌توانند علاوه بر شیر از پیاز هم کمک بگیرند. داروی آلندرونات که توسط پزشک برای پیشگیری از کاهش توده استخوانی تجویز می‌شود مانند پیاز فعالیت استئوکلاست را کاهش می‌دهد. با این تفاوت که این دارو ممکن است عوارض جانبی کمی داشته باشد اما عارضه جانبی پیاز تنها بوی پیاز در تنفس است. البته دقت کنید که هیچگاه نباید بدون نظر پزشک دارویی را مصرف و یا آن را قطع کنید.
پیازیک ضدالتهاب قوی
مواد ضدالتهابی متعددی که در پیاز وجود دارد باعث کاهش علایم مربوط به بیماری‌های التهابی مانند درد، تورم و آرتروز می‌شود و بیماری‌های آلرژی مانند آسم و بیماری‌ها احتقانی دستگاه تنفس مانند سرماخوردگی با مصرف پیاز بهتر می‌شود. پیاز و سیر هر دو حاوی موادی هستند که آنزیم‌هایی را که پروستاگلندین‌های التهابی ایجاد می‌کنند را مهار می‌کنند. بنابراین به مقدار زیادی می‌توانند التهاب را کاهش بدهند. اثرات ضدالتهابی پیاز نه تنها به دلیل ویتامین C موجود در آن بلکه به دلیل وجود مواد دیگری به نام ایزوتیوسیانیدها است. در مجموع می‌توانیم بگوییم که فلاونیدهای موجود در پیاز می‌توانند بسیاری از باکتری‌ها را از بین ببرند و خوردن آنها در فصول سرد و هنگام سرماخوردگی بسیار مفید است.

حتما بخوانید:  هل چیست و خواص هل کدامست

۶۰۰px-Mixed_onions

پخت و پز با پیاز
پیاز خواص سبزیجات-خواص میوه ها سبزیجات و سلامت – خوبی از فنول‌ها و فلاونیدهاست و مطالعات گسترده‌ نشان داده است که بدن انسان را از ابتلا به بیماری‌های قلبی -عروقی و سرطان محافظت می‌کند. به نوشته نشریه کشاورزی و مواد غذایی آمریکا، در اجزای پیاز اثرات اعجاب انگیزی نهفته است که خاصیت ضدسرطانی دارد. در انتخاب پیاز دقت کنید. همیشه پیازی را انتخاب کنید که کاملا تازه بوده، خوش حالت باشد و هیچ منفذبازی در آن نباشد و پوست آن خشک باشد.
پیازهایی که پوست نرم دارند و یا حالت خیسی و رطوبت در ناحیه سر دارند و یا دارای لکه هستند، خراب هستند.
بهترین دما برای نگهداری پیاز، دمای اتاق است. نباید پیاز را در نور خیلی زیاد نگهداری کرد. بهتر است پیاز در جایی قرار گیرد که تهویه کافی وجود دارد و مدت نگهداری پیاز بستگی به نوع پیاز دارد. پیازهای تند که به رنگ زرد هستند را می‌توان به مدت طولانی‌تری نگهداشت اما پیازهایی که طعم شیرین دارند مانند پیازهای سفید، زودتر خراب می‌شوند. در صورتی که نیمی از پیاز را استفاده کرده‌اید و بقیه آن باقی مانده است، می‌‌توانید آن را درون پلاستیکی قرار داده و در حدود یک هفته در یخچال نگهداری کنید اما در صورتی که آن را به قطعات ریز درآورده‌اید و رنده کرده‌اید، باید ظرف یکی دو روز استفاده کنید چون سریعا اکسیده می‌شوند و مواد مغذی خود را از دست می‌دهند. پیازها باید دور از سیب‌زمینی قرار داده شوند چون می‌توانند رطوبت سیب زمینی و گاز اتیلن را جذب کنند و این باعث می‌شود که زودتر فاسد شوند. پختن پیاز بهترین راه نگهداری پیاز با طعم و مزه خوب است، پیاز پخته شده و تفت داده شده را تا چند روز هم می‌توان نگهداشت اما این پیاز به اندازه قبل خاصیت ندارد. پیاز را نباید در ظروف فلزی نگهداری کرد چون رنگ خودش را از دست می‌دهد.

sciobserv-090-03

کندن پوست پیاز
اگر چه خیلی از افراد پیاز را دوست دارند اما از پوست و خرد کردن پیاز متنفرند چون اشک‌شان را در می‌آورد و چشم‌ها را می‌سوزاند. آن چیزی که باعث می‌شود چشم‌ها بسوزند، وجود ماده‌ای به نام است که به نام آلل‌سولفات معروف است و وقتی در هوا پخش می‌شود موجب سوزش چشم‌ها می‌شود. اگر پیاز موجب سوزش چشم شما می‌شود چند تا کار می‌توانید انجام بدهید. پیاز را چند ساعت قبل از اینکه خرد کنید در جای سرد قرار بدهید. این باعث کند شدن فعالیت آنزیمی می‌شود که آلل سولفات را تولید می‌کند و بهترین روش سنتی زیر آب گرفتن پیاز برای خرد کردن آن است. همچنین می‌توانید از یک چاقوی تیز برای بریدن و خرد کردن پیاز استفاده کنید. سعی کنید همیشه در حال ایستاده پیاز را خرد کنید چون در این صورت پیاز از چشم‌های شما فاصله بیشتری دارد و کمتر موجب سوزش چشم‌هایتان می‌شود. اگر پوست و خرد کردن موجب اشک‌ریزش شما می‌شود می‌توانید از یک عینک با شیشه غیرطبی استفاده کنید.

با بوی بد دهان بعد از مصرف پیاز چه کنیم؟
خیلی‌ها از ترس بوی دهان از مصرف پیاز خام خودداری می‌کنند. با این حال مقابله با بوی بد دهان بعد از خوردن پیاز خام کار چندان سختی نیست. کافی است مقداری جعفری، موز یا کیوی میل کنید. بعد از مصرف سیر یا پیاز مقداری جعفری خام بجوید. خواهید دید که موثر واقع می‌شود.

n00041817-b

خلاصه قسمتی از فواید پیاز:

۱-پیاز ادرار آوری قوی است و خام و پخته آن هر دو این اثر را دارند .

۲-برای رفع گاز معده از تنتور پیاز می توان ساتفاده کرد . مقدر مصرف آن ۱۰تا ۱۵قطره است که باید در آّ حل کرده و مصرف نمود .

۳-برای رفع دردهای عصبی شربت پیاز بهترین دارو است شربت پیاز به این صورت تهیه می شود :
۱۰۰ گرم پیاز خام را با ۴۰۰ گرم آب مخلوط کرده و بپزید تا له شود سپس ۴۰۰ گرم قند روی آن بریزید و بگذارید که جوش بزند تا قند حل شود سپس آنرا صاف کنید و در یخچال قرار دهید .

۴- همانوطر که گفته شد پیاز دارای انسولین گیاهی است و استفاده از آن قند خون را پائین می آورد . بیماران مبتلا به مرض قند باید حتما هر روزه از آن استفاده کنید .

۵- اگر پیاز را له کنید و در زیر شکم شخصی که مبتلا به احتباس ادراری است قرار دهدی ادرار را باز می کند .

۶-پیاز نیم پز برای سوختگی ها نیز موثر است .

۷-پیاز خام محرک قلب است .

۸-پیاز باکتری کش است .

۹-پیاز تقویت کننده و نرم کننده سینه است .برای این منظور پیاز را آب پز کرده و بخورید .

۱۰-پیاز سنگ کلیه را خرد می کند .

۱۱- پیاز پخته ملین است .

۱۲-برای رفع خارش چشم چند قطره آب پیاز را در چشم بچکانید .

۱۳-برای درمان سنگینی گوش آب پیاز را در گوش بچکانید .

حتما بخوانید:  گوشت خوک و مضرات آن

۱۴-ماسک پیاز روی صورت خون را بطرف صورت می کشاند و رنگ صورت را درخشان می کند

۱۵-پیاز چون گرم است برای کسانیکه طبع گرم دارند مضر است و اسراف در خوردن آن موجب فراموشی و سردرد می شود .

۱۶-پیاز لثه ها را محکم می کند .

۱۷-پیاز کلسیم درد دندانها و استخوانها را تقویت می کند و از نرمی استخوان جلوگیری می کند .

۱۸-پیاز معالج عفونتهای مجاری تنفسی از قبیل ورم گلو ، برنشیت ، گریپ و آسم می باشد

۱۹-برای رفع سموم بدن پیاز توصیه می شود .

red-onions1

۲۰- برای آنکه پیاز زود هضم شود و آنهایی که معده حساس دارند بتوانند آنرا بخورند و از خواص آن ساتفاده کنند باید موقع پختن پیاز مقدایر شکر روی آن بریزید و این عمل هضم پیاز را آسان تر خواهد کرد .

۲۱- برای درمان اسهال از پوست پیاز استفاده کنید بدین صورت که پوست پیاز را بشوئید و در مقدری آب به مدت ده دقیقه بجوشانید ، سپس آنرا در داخل دستمالی ریخته و فشار دهید تا شیره آن گرفته شود . بعدا این شیره را با شکر شیرین کنید و روز ی چند فنجان از آن را بشوئید تا اسهال کاملا از بین برود .

۲۲- اگر پشه یا زنبور شما را گزید فورا یک پیاز را بریده و روی محل گزیدگی بگذارید درد و خارش فورا ساکت می شود .

۲۳- پیاز ترشی را برای از بین بردن یرقان و تقویت معده و روده و زیاد شدن اشتها مصرف می کنند .

۲۴-اگر از بوی پیاز ناراحت می شوید می توانید بعد از خوردن پیاز برای رفع بوی آن باقلا پخته و یا گردوی پخته و یا نان سوخته بخورید .

۲۵-تخم پیاز گرم و خشک است و برای ازدیاد نیروی جنسی مصرف می شود .

۳۶-اگز از تخم پیاز پمادی درست کنید و روی سر ببندید از ریختن مو جلوگیری می کند .

۳۷-حتما شنیده اید که در قدیم برای اینکه کسی از اسرار علمی سر درنیآورد آنها را با مرکب نامرئی می نوشتند و مرکب نامرئی چیزی غیر ازآب پیاز نیست .

۳۸-در خاتمه برای اینکه بوی پیاز شما را ناراحت نکند و اشک از چشمان شما جاری نشود می توانید پیاز را زیر آب شیر پوست بگیرید یا اینکه پیاز را در داخل ظرف بزرگ آب قرار دهید و درآب آنرا پوست بکنید .

چرا پیاز اشک آور است؟
پیازدارای مواد گوگردی است که این مواد خواص مختلفی از خود نشان می‌‌دهند که یکی از آنها اشک آور بودن است.
زمانی که پیاز را برش می‌‌دهیم، سلول‌های پیاز باز می‌شوند. این سلول‌ها دو بخش دارند: بخش آنزیمی که به آلیناز معروف است و بخش گوگردی. آنزیم آلیناز، ترکیبات گوگردی پیاز را تجزیه کرده و ترکیبات ناپایدار گوگردی ایجاد می‌کند که به گاز فراری تبدیل می‌شوند. این گاز که حاوی ترکیبات گوگردی است، وارد هوا می‌شود و به چشم انسان می‌‌رسد (البته ابتدا وارد مجرای بینی می‌شود). در چشم انسان، این گاز با آب واکنش نشان داده و اسید سولفوریک تولید می‌کند. اسید سولفوریک، بر پایانه‌های اعصاب چشم اثر کرده و سبب سوزش چشم می‌شود. در نهایت در پاسخ به این سوزش، غدد اشکی، اشک ترشح می‌کنند که این ماده گوگردی به همراه اشک از چشم خارج شود. قطرات اشک می‌توانند تنها چند ثانیه پس از برش پیاز ظاهر شوند.
اگرچه ما معمولاً اشک آوری پیاز را دوست نداریم و باعث ناراحتی ما می‌شود، اما این خاصیت پیاز آن را در برابر موجودات ریز زنده ی خارجی حفاظت می‌‌نماید.
زمانی که پیاز را برش می‌‌دهیم،گازی که حاوی ترکیبات گوگردی است، وارد هوا می‌شود و به چشم انسان می‌‌رسد. در چشم انسان، این گاز با آب واکنش نشان داده و اسید سولفوریک تولید می‌کند. اسید سولفوریک، بر پایانه‌های اعصاب چشم اثر کرده و سبب سوزش چشم و در نهایت ریزش اشک می‌شود.

onion-1-es

روش‌هایی برای کاهش اشک آوری پیاز وجود دارد که عبارتند از :
۱- قرار دادن پیاز در یخچال قبل از پوست کندن آن. زمانی که پیاز را داخل یخچال قرار می‌‌دهیم، خنک شدن پیاز، ترکیب اشک آور آن را ضعیف می‌کند ودر دیگر پیاز زیاد اشک را در نمی‌آورد.
۲- پوست کندن پیاز در آب. همچنین زمانی که پیاز را زیر آب پوست می‌‌گیریم، بخش اعظم ماده اشک آور پیاز با آب شسته می‌شود و از خاصیت اشک آور بودن آن کاسته می‌گردد.
۳- خیس کردن پیاز و دستان پیش از بریدن پیازهم مفید به نظر می‌‌رسد. با این عمل، بخشی از گاز تولید شده با رطوبت دستان شما و همچنین رطوبت پیاز، واکنش نشان داده و شدت سوزش چشم کمتر خواهد بود.
۴- به علاوه نفس کشیدن تنها از راه دهان در طول پوست گرفتن و خرد کردن پیاز هم روش خوبی است.

روش مصرف
برای استفاده بیشتر از آنتی اکسیدان‌ها از پیاز قرمز یا زرد استفاده کنید. می‌توانید از پیاز خام برای تهیه‌ی انواع سالادها استفاده کنید. زمانی که می‌خواهید پیاز را بپزید و یا سرخ کنید از روغن زیاد استفاده نکنید. پیاز خام آنتی‌اکسیدان‌های بیشتری دارد. پخت و پز میزان آنتی اکسیدان‌های این ماده‌ی غذایی را به میزان کم کاهش می‌دهد. توجه داشته باشید که پیاز به تنهایی معجزه نمی‌کند. زمانی خواص این ماده‌ی غذایی بیشتر می‌شود که در چهار چوب یک تغذیه سالم و متنوع حاوی میوه و سبزیجات سرشار از آنتی اکسیدان مصرف شود.
حتماً سر سفره پیاز خام داشته باشید. در تهیه‌ی سالادهایتان از این ماده‌ی غذایی غافل نشوید. توجه داشته باشید پیاز خام حاوی آنتی اکسیدان‌های بیشتری است.

نکات قابل توجه:

۱– زیاده روی در خوردن پیاز موجب تشنگی، استفراغ، تیرگی چهره و حتی فراموشی می شود. پس در حد اعتدال مصرف کنید.

۲– برای برطرف کردن بوی بد پیاز بعد از مصرف آن، می توانید یک عدد گردو یا مقداری نان سوخته میل نمایید و یا چند عدد باقلا را جویده و مدتی در دهان نگاه دارید.
منابع:
ویکی پدیا
beytoote.com
ایران سلامت
tandorosti.akairan.com
مجله افق حوزه-۱ آبان ۱۳۸۷ – شماره ۲۰۴
hawzah.net
گروه سلامت سیمرغ
tebyan.net
همشهری آنلاین
hidoctor.ir

این مطلب را به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *